Fräulein Kink drømme og fantastisk kundeservice 

Vask, vedligehold og opbevaring

Hold fingrene fra vaskemaskinen! Det er regel nummer et, når det gælder vedligehold af lingerie. Håndvask tager ikke så lang tid, som du tror, og dit undertøj forbliver pænt og holder længere, hvis du undgår maskinvask.
Indrømmet, så ryger mine trusser – i hvert fald de almindelige af slagsen – ofte i maskinen, men mine bh’er har alrig set en vaskemaskine indefra, og de får aldrig lov til det.

håndvask


Hvis du af uforklarlige årsager vasker din bh, hver gang du har brugt den, kan jeg sagtens se, hvorfor håndvask kan virke uoverskueligt, men så ofte behøver du slet ikke at vaske – mere om det senere.

Håndvask handler om vane: læg undertøjet i blød, mens du går rundt og ordner andre praktiske ting, og vend tilbage, når det er blevet fint og rent og skal skylles op.
Som ved almindelig vask skal undertøjet vaskes med lignende farver. Læg undertøjet i blød i koldt eller lunkent vand og brug sæbe til finvask. Jeg bruger enten Deny uld- og finvask (fordi den er lyserød…) eller Änglamarks finvask. Der findes mange dyre specialsæber til vask af lingeri, og jeg skal ikke kunne sige, om de er bedre. For en sikkerheds skyld ville jeg dog vælge dem til meget dyre og delikate ting. Woolford skulle have en god en.

Er undertøjet nyt, kan du tilføje et par teskefulde salt til vandet for at holde på farverne. Ved pletter har jeg hørt, at det hjælper at duppe dem med citronsaft (ikke gnide), men jeg har ikke selv afprøvet det endnu. Pletfjerner fra Biotex er et stort hit her hos mig, men aldrig på sarte tekstiler.

Skyld undertøjet i koldt vand og pres det overskydende vand nænsomt ud. Aldrig vrid bh’erne. Lad dem evt. tørre fladt på et håndklæde, hvis det er muligt. På den måde bliver stropperne og bærestykket ikke strukket ud.

Jeg har slet ikke lyst til at skrive det næste, men hvis du absolut insisterer på at putte dine bh’er i vaskemaskinen, så sørg for at vælge en finvask på MAX 30 grader, bruge vaskepose og sæbe til sarte tekstiler samt centrifugere lavt. Men igen, jeg anbefaler det ikke. Den samme vaske-opskrift gælder for trusser.

Selvfølgelig: tjek altid vaskeanvisningen først. Men bare fordi der står, at noget kan vaskes i maskinen ved 40 grader, er der ingen grund til at give det den omgang. Hellere for lidt end for meget, og det gælder i øvrigt alt tøj.

Jeg behøver forhåbentlig ikke at nævne, at undertøj ALDRIG må tørretumbles. Det er i det hele taget bedst at undgå tørretumbleren så vidt muligt, både for dit tøjs og for miljøets skyld. Jeg kunne aldrig finde på at udsætte mit tøj for den slags.

Og hvor ofte skal bh’er så vaskes? Ikke så ofte. Jeg kender ingen, der vasker en bh efter hvert brug, og det er der ved gud heller ikke nogen grund til. Jeg vil mene, at jeg har mine på minimun fem gange, før jeg vasker dem. Tag den på gefühl og vask, hvis du har svedt meget, og bh’en føles beskidt. Men igen: hellere for lidt end for meget. Alt for regelmæssig vask skader fibrene og slider på elastikken, bøjlen risikerer at ruste, og bh’en bliver i det hele taget bare “brugt” og uformlig.

Brug og opbevaring
I forhold til brug gælder det samme for bh’er som med sko: variation! Skift mellem bh’er, så du ikke slider på den samme hver dag. På den måde lader du elastikken hvile, så bh’en kan komme tilbage i form. Det er blandt andet også derfor, bh’en ikke må sidde for stramt, når du har den på.

hyfs-kassekombination-gra__0250530_PE388795_S4

IKEAs kasser og skuffer til opbevaring er et hit

At skrive om opbevaring af lingeri føles lidt fjollet på et tidspunkt, hvor jeg selv bor småt og kun har plads til halvdelen af mine ting, hvormed det meste er halve løsninger. Se min alternative, men måske ikke så hensigtsmæssige, bh-opbevaring her.

Bh’er skal opbevares fladt. De må for guds skyld ikke lægges sammen. Luk bh’erne i ryggen, så de ikke bliver viklet sammen, og læg dem “i ske“, så de holder formen. Nogle folder de matchende trusser og lægger dem i skålen for både at holde formen og holde sættet samlet – sødt, egentlig, men det giver som sådan mest mening, hvis du har *rigtig* meget undertøj.

how-to-organize-lingerie-drawer

Fine strømper opbevarer jeg altid i de små organza poser, der ofte følger med smykker og andre køb. Udover at beskytte strømperne ser det fint ud, og de er hurtige at smide i tasken, når man skal ud at rejse. Jeg vil i øvrigt anbefale at bruge bomuldshandsker til at tage dyre nylonstrømper på med. Der er ikke noget værre end en negl eller et stykke tør hud, der river hul i strømperne, allerede inden de er kommet på.

Og sidst men ikke mindst er der selvfølgelig mormor-tricket: håndsæbe i undertøjsskuffen. Bare fordi det er så fint.

undertøjssæbe

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fräulein Kink drømme og fantastisk kundeservice